Gewonnen boekrecensie voor de website van Inspirerend Leven (2019)

 How to stop feeling like shit / Schrijver: Andrea OwenDoor: Leonie Jorna

Hét antwoord in boekvorm “How to stop feeling like shit”, geschreven door Andrea Owen, ligt fleurig in mijn handen. Door stevige letters heen bestrooien kleurrijke energiebolletjes de omslag. Opgedragen aan alle vrouwen die hebben besloten om te gaan vlammen in hun leven. Te stralen in plaats van zichzelf steeds weer naar beneden te halen. “Cut the crap!” Kort en duidelijk vat de achterkant samen. Een glimlach om mijn mond van herkenning, zonde ja – zoveel hardnekkige, blokkerende gewoonten als vrouw krachtig eigengemaakt. Weg met die onzin. 2019 doet haar intrede, laat maar komen! Hoog tijd, ook voor mij, om moed en zelfvertrouwen haar intrede te laten doen en oude patronen los te laten. Gelukkiger worden zo staat er… klinkt fantastisch!

Andrea, die haar opgelopen pijn en kwetsuren in het leven eerlijk, helder en met humor relativerend ter illustratie omschrijft oogt op de foto een prachtige, stralende vrouw met modellenlook. Even schiet ik in de achteruit; de jongedame die haar uiterlijk volledig mee heeft kan makkelijk praten schiet het direct door me heen. Raak! Precies waar het boek over gaat; boosheid, rancune, frustratie, innerlijke criticus en eigenwaarde. En ik weet: ik doe het weer … Ik leg het boek weg, vlieg uit naar een vriendin maar besef dat mijn weerstand in de confrontatie ligt. Dus settel me op de bank met pen en papier en raak geboeid in (h)erkenning en prettig leesbare schrijfstijl in een overzichtelijk terugkerende opbouw van hoofdstukken.

Het voelt alsof ik een gesprek met Andrea heb, op zoektocht naar wat er achter die fnuikende gewoonten ligt. Ze geeft mij inzicht middels vele praktijkgerichte en vaak herkenbare voorbeelden. Ze laat zien hoeveel kracht het je geeft als je jezelf begrijpt. Eerst inzien wat je in je leven hebt te veranderen, daarna aandacht geven aan je gewoonten. Kwestie van vallen en opstaan. Lef hebben. Oefenen en geduld. Klein beginnen. Aardiger naar jezelf zijn en daarmee anderen weer inspireren. Bewust zijn van het jezelf continue analyseren – aan de basis vaak het pijnlijke gevoel dat wij vrouwen niet goed genoeg zijn en de liefde niet waard. Au. Herkenbaar.

“How to stop feeling like shit” is niet een boek om achter elkaar uit te lezen, wat ik in eerste instantie wel doe. Eigenlijk zou ik in alle rust af en toe een hoofdstuk eruit willen pakken, het boek is immers in willekeurige volgorde te lezen – van de schadelijke gewoonten tot de lijstjes met lastige vragen, van waarden tot ervaringen van Andrea. 

Zo krijg ik onder andere inzicht in door vrouwen toegeëigende blokkerende gewoonten. Hierin gaan we van geen zelfliefde tot het verdoven van jezelf met bijvoorbeeld eten of werken. We gaan van pleasen tot cynisme, van doemdenken tot zelfsabotage – een herkenbare en liefdevolle spiegel wordt voorgehouden. Tot slot maakt het hoofdstuk “waarden” de praktijk inzichtelijk; je eigen waarden weten en definiëren als leidraad naar vertrouwen en hernieuwd gedrag.

Het klinkt zo logisch. Maar toch. Met een open toegift over het verlies van een dierbare sluit Andrea het boek af met haar eigen uitdaging. Pijn roept rauwe emoties op en voor ieder, ook voor Andrea, blijft jezelf liefdevol behandelen niet eenvoudig.

Het boek is uit. Veel herkenning, veel informatie, veel voorbeelden maar hoe ga ik daadwerkelijk van start? Een nieuw jaar te gaan, een andere wending te geven richting beter zorgen voor mezelf. De liefde mag in mijn leven komen. Voor mezelf en graag ook van “die ander”. Het boek van Andrea houdt mij bezig merk ik. Diverse sleutels in handen. Geruststellend dat ik niet alleen ben al voel ik me dat soms wel. Zoveel vrouwen die worstelen met hetzelfde. Het laat mij luchtiger voelen. Ik relativeer. En weet dat de verandering ligt in zelf te maken keuzes. Drie voor mij belangrijke waarden schrijf ik op; authenticiteit, lichamelijke gezondheid en spiritualiteit. Elke week diep ik een hoofdstuk als thema uit via het lastige-vragen-lijstje. Veertien weken lang. Schrijvend de weken door. Daar mijn ultieme uitdaging. Om zo de weg naar huis terug te vinden – gelijk aan de laatste woorden in dit boek van Andrea. 

Ik geef het boek het cijfer 9. Deze “aanrader” voor degenen die bewust kiezen voor een verandering in hun leven en besluiten via creatieve weg weer te gaan vlammen. 

Boek How to stop feeling like shit, Andrea Owen